مقالات, وبلاگ

راهنمای انتخاب فیلتر شنی استخر

انتخاب فیلتر شنی استخر امروزه به عنوان یکی از پر اهمیت طریح مباحث در طراحی استخر می باشد ، به طوریکه که در صورت عدم صحیح و محاسبات نادرست فیلتر های تصفیه استخر به کلی مدار گردش آب استخر با مشکلات عدیده ای روبرو خواهید و عملا استفاده از استخر غیر ممکن میشود ، لزوم طراحی و محسابات فیلتر های استخری مخصوصا در چند سال گذشته چنان اهیمت پیدا کرده است که بسیاری از امروزشگاهایی که در زمینه تاسیسات فعالیت دارند ، مبحثی جدا و کتگوری مشخص بنام دوره های طراحی استخر سونا جکوزی دایر کرده اند تا بتوانند طراحی مدار تصفیه های استخر را بر اساس استناندارد های روز دینا بیان کنند.

کلیه مطالبی که در این بخش می خوانید بر اساس ترجمه کد های ایالتی و کمیته های طراحی استخر  می باشند که به زبان ساده تر به همراه مثال عملی بیان شده است تا کاربر بتواند به راحتی و در کمترین زمان فیلتر شنی مناسب با استخر مد نظر خود را طراحی کند.

در این بخش علاوه بر اموزش رویکرد محاسبه فیلتر های شنی تصفیه استخر ، دیگر الگو های جمع اوری آب و طراحی مدار گردش آب استخر بیان شده است اگر مشاهده میشود مطالب به صورت شمارهای بیان شده است صرفا برای اینکه در حوصله خواننده بگنجند و هضم مطالب برای کاربر ساده تر صورت گیرد

 

 آموزش های مرتبط با طراحی استخر سونا جکوزی

 

  1. طراحی و محاسبه فیلتر شنی فلزی به همراه فرمول های محاسباتی 
  2. روش های ضد عفونی آب استخر 
  3. گرمایش آب استخر و روش های بهینه سازی آن 
  4. طراحی و ساخت ابنیه جکوزی 
  5. طراحی موتورخانه استخر خانگی

راهنمای انتخاب فیلتر شنی استخر

 

  1. فیلتر شنی تصفیه استخر امروزه در اکثر استخر های خانگی و لوکس به صورت فیلتر هایی از جنس فایبرگلاس می باشد.
  2. که داخل آن سلیس مربوطه قرار میگیرد.انتخاب نوع فیلتر شنی و محاسبه آن بر مبنای حجم و نوع کاربری استخر می باشد.
  3. در واقع فیلتراسیون در استخرها توسط توسط فیلتر شنی استخر  به عنوان اصلیترین جز سیستم فیلتراسیون انجام می شود
  4. که باید ذرات معلق ته نشین شده در کف استخر ها توسط یک الگوی مناسب تخلیه شوند.
  5. مهمترین نکته ای که درباره فیلتر شنی باید بیان شود این است که وظیفه اصلی آن شفاف کردن آب استخر و جکوزی می باشدنه ازبین بردن آلودگی های آب استخر و جکوزی.
  6. هرچه سرعت آب در فیلترهای شنی بیشتر باشد ، کارایی آن فیلترکاهش پیدا خواهد کرد، برای شدت جریان عبوری از فیلتر حد بالایی نیز وجود دارد که باید از کاتالوگ ساززنده انتخاب شود
  7. به طور کلی فیلتر شنی در مقایسه با فیلتردیاتومه و فشنگی کارایی بالاتری دارد.
  8. توصیه میشودو به جای استفاده از یک فیلتر شنی بزرگ از دو یا چند فیلتر شنی استفاده گردد.
  9. بسته به نوع کاربری استخر انتخاب فیلتر شنی بر اساس نرخ تعویض آب مورد نیاز صورت میگرید.

 

فیلتراسیون آب استخر با فیلتر شنی:

 

  1. فیلتراسیون یا فیلتر کردن آب استخر فرایندی است فیزیکی که در طی آن ،ذرات آلاینده، ذرات معلق ، و نا خالص های موجود در آب از آن گرفته می شود.
  2. فیلتر در استخر همان نقشی را دارد که کلیه در بدن انسان دارد
  3. فیلتر همانطور که از نامش پیداست وسیله است برای جداکردن نا خالصس های موجود در آب است
  4. خواص فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیکی و همچنین غلظت های موجود در استخر همواره باید کنترل گردد
  5.   در محدوده دیکته شده توسط استانداردهای معتبر باشد.

 

 

رویکرد و تقسیم بندی کاسه استخر به منظور فیلتراسیون :

 

  1. برای انتخاب و محاسبه فیلتر شنی استخر باید در ابتدا حجم استخر را محاسبه کرده و به نرخ تعویض آب استخر که با توجه به کاربری استخر می باشد تقسیم میکنیم.
  2. در واقع فهم صحیح مدار گردش آب استخر پایه محاسبات و انتخاب پمپ سیرکوله و سیستم فیلتراسیون استخر می باشد
  3. جریان آب باید به گونه ای باشد که هیچ فضای مرده ای در استخر ایجاد نشود و آبی در استخر راکد نماند ، در میان پارامتری بنام نرخ تعویض آب استخر به شرح ذیل تعریف میشود
  4. قرار گیری کفشکور های مکش به سمت سیستم فیلتراسیون در استخر های خانگی و قهرمانی باید در قسمت پر عمق باشد تا مقدار آبی که مکش میکند حجم بالایی باید و از طرفی آبی که پس از فیلتر شدن به درون کاسه میریزد در قسمت کم عمق وارد شود ، در واقع قراگیری دریچه های مکش و دهش تاثیر زیادی در کیفیت آب استخر دارند. در بسیاری از جاها دیده شده آب از همان ناحیه ای که وارد استخر می شود بالافاصله به سمت فیلتراسیون هدایت می شود

تعریف پارمتر نرخ تعویض آب در فیلتر شنی استخر

 

  1. مدت زمانی را گویند گه کل حجم آب داخل کاسه استخر یکبار از سیستم فیلتر عبور کند، بدیهی است
  2. دبی جریان حاصل از تقسیم حجم استخر بر نرخ تعویض آب به دست میاید.
  3. نرخ تعویض آب برای استخر های خانگی لوکس 6 بار در ساعت
  4. نرخ تعویض آب برای استخر های عمومی 6 بار در ساعت
  5. عدد بدست آمدهع در واقع دبی پمپ تصفیه استخر نیز می باشد.

فیلتر شنی از نظر جنس به دوسته تقسیم میشوند:

 

1- فیلتر شنی فایبرگلاس :

 

 

  1. اصولا از جنس فایبرگلاس می باشد وبدنه ان نسبت  به خوردگی بسیار مقاوم میباشد از همین رو آب با دبی قابل توجهیی می تواند از آن عبور کند اصولا این دسته از فیلتر های شنی ساخت کشور های اروپایی هستند.
  2. در مقابل کلر آب استخر بسیار مقاوم می باشند.
  3. هر فوت از فیلتر شنی فایبرگلاس توانایی 15gpm گذر آب از خود را دارند.
  4. مورد استفاده این دسته از فیلتر های راندمان بالا در پروژهای لوکس و استخر های خانگی می باشد.

 

 

2 – فیلتر شنی استخر فلزی با بدنه گالوانیزه:

 

 

  1. این دسته از فیلتر ها  غالبا از جنس گالوانیزه و یا ورق سیاه با پوشش اپوکسی می باشد که آب بادبی کمتری می تواند از آن عبور کند در ایران غالبا فیلتر ها راندمان پایین می باشند.
  2. هر فوت از فیلتر شنی فایبرگلاس توانایی 3gpm گذر آب از خود را دارند.
  3. کاربرد این دسته از فیلتر بیشتر برای استنخر های پرورش ماهی ، استخرهای تزیینی  و سدهای خاکی می باشد و برای استخر های خانگی مناسب نیست. 

 

 

 

 

 

 

 

 

در بعضی از کاتالوگ ها سازنده فیلتر شنی ، حجم تصفیه آب استخر را در 8 ساعت و 4 ساعت عنوان کرده است.ولی پیشنهاد میشود که نزخ تعویض آب استخر را 6 ساعت در نظر بگیرید .

محاسبه سطح فیلتراسیون فیلتر شنی استخر :

 

  1. برای فیلتر شنی استخر  راندمان بالا یا همان فیلتر شنی فایبرگلاس ، تصفیه استخر ددبی پمپ تصفیه استخر را بر عدد 15 gpm تقسیم میکنند.
  2. برای فیلتر شنی راندمان پایین یا همان فیلتر شنی راندمان ، تصفیه استخر ددبی پمپ تصفیه استخر را بر عدد 3 gpm تقسیم میکنند.

 

انتخاب فیلتر شنی استخر  از روی کاتالوگ:

 

  1. حال نکته ای که باید به آن پرداخته شود این است که پساز محاسبه به کتالوگ شرکت سازنده مراجعه کنیم
  2. چراکه گاهی ممکن است  حداکثر  شدت جریان  مجاز اعلام شده توسط شرکت سازنده با حداکثر شدت جریان مجاز کدهای اعلام شده است مطابقت نداشته باشد
  3. .البته اگر این عدد بیشاز مقدار تعیین شده در کدها باشد مشکلی بوجود نمیاورد اما اگر محدوده مجاز تعیین شده در کدها کمتر باشد به منزله ان است که سطح فیلتر محاسبه شده  قادر به تامین کیفیت مورد نظر خواهد بود.

 

 

مطالب مهم در مورد طراحی انتخاب و محاسبه  فیلتر شنی استخر

 

 

گردش آب استخر

 

  1. برای مطالعه تاسیسات مکانیکی استخر ها و انجام محاسبات مربوطه به انها ابتدا لازم است که مدار گردش آب و مسیری که آب در استخر ها طی میکند را مورد بررسی قراردهیم
  2. به منظور حفظ ایمنی و تامین سلامت شناگران ، به کار گیری سیستم های گردش آب مناسب و کار آمد برای تمام استخر ها یک ضرورت به کار میرود.
  3. در واقع فهم صحیح مدار گردش آب استخر پایه محاسبات و انتخاب پمپ سیرکوله و سیستم فیلتراسیون استخر می باشد.جریان آب باید به گونه ای باشد که هیچ فضای مرده ای در استخر ایجاد نشود و آبی در استخر راکد نماند ، در میان پارامتری بنام نرخ تعویض آب استخر به شرح ذیل تعریف میشود:

 

 

 

نرخ تعویض آب (پارمتر تعیین کننده در انتخاب فیلتر شنی استخر و سیستم فیلتراسیون )

 

  1. مدت زمانی را گویند گه کل حجم آب داخل کاسه استخر یکبار از سیستم فیلتر عبور کند، بدیهی است دبی جریان حاصل از تقسیم حجم استخر بر نرخ تعویض آب به دست میاید.
  2. نکته: این دبی همان دبی پمپ سیرکوله استخر میباشد که در قسمت های بعدی کاملا به ان اشاره خواهد شد.
  3. عدد نرخ تعویض آب استخر با توجه به کاربری آن تغییر میکند

   

جدول نرخ تعویض آب در محاسبه فیلتر شنی استخر

 

 

نوع استخر

نرخ تعویض آب(بر ساعت)

عمومی

6

آموزشی و تمرینی

4

کودکان

1

جکوزی

0.5

سایر استخر های درمانی

0.5

 

 

  1. مطابق جدول ارائه شده بیشینه نرخ تعویض آب 6 ساعت است زیرا در صورتی که بیش ازاین مقدار باشد با توجه به حد بالایی که برای تزریق گلر در استخر فاعل هستیتم ، کلر پسماندی در آب استخر باقی نماند.
  2. علت زود هنگام آب استخر کودکان آلودگی انگلی این گروه سنی به دلیل عدک شستشوی کافی در توالت می باشد.، در استخر های درمانی و سالمندان به دلیل اینکه  احتمال تخلیه ادار کاربران در داخل آب استخر زیاد است تعویض آب بیشتر انجام میشود.
  3. نکته مهمی که طراحان باید باید انرا مد نظر داشته باشند این است که اگر استخر را جهت استفاده بانوان در نظر میگیرند.به دلیل  وجود ترشحات بیشتر  و و وجود مواد ارایشی و بهداشتی ، باید برای پاکیزگی بیشتر آب زا فراهم آورند.
  4.  از جدول فوق به راحتی و باتوجه به کاربری استخر دبی پمپ سیرکولاتور مورد نظر را انتخاب کرد

 

 

گردش آب و نحوه فیلتراسیون و رویکرد های مهم در انتخاب فیلتر شنی استخر

 

 

  1. به کارگیری سیستمهای  گردش آب مدار بسته  یکی از متداولترین روشهای پاکسازی و تعویض آب استخر ها به شمار میورد.، در این روش نیز ورودی و خروجی ها باید به گونه ای طراحی شوند که هیچ فضای مرده ای در استخر باقی نماند وآب در هیچ کجا از استخر به صورت راکد باقی نماند، به عنوان یک قاعده کلی حداکثر آلوگی آب در بخشی از استخر تجمع پیدا میکنن که شناگران حضور بیشتری دارند.
  2.  روشی که هریک از استخر ها برای طراحی مدار گردش آب مورد استفاده قرار میدهند ، اساسا به شکل ، اندازه و کاربری استخر بستگی دارند.
  3. تعدادافرادی که به طور همزمان در استخر حضور دارند  نیز یکی دیگر از عوامل موثر بر محل قرار گیری دریچه های ورودی و خروجی استخر می باشد.

 

الگوی جمع آوری و فیلتراسیون در استخر با فیلتر های شنی

 

  1. نکته بسایر مهمی که که باید برای نحوه خروج آب استخر در نظر گرفت توزیع آلودگی در استخر میباشد.، حدود 80 درصد از الودگیهای استخر نظیر چربی ، سموم ایجاد شده  ناشی از مواد ارایشی ، انواع ترشحات بدن و …. در عمق 5 سانتی متری از سطح آب تجمع می یابد  و حدود 20 در صد سایر آلودگیها نظیر پوست ، شوره سر ، رسوب  و لجن در قسمتهای  عمیق استخر قرار میگیرند.
  2. بنابراین انتظاری که از سیستم تخلیه و گردش آب استخر داریم این است که به همین نسبت آب را از قسمتهای  سطحی و عمیق استخر تخلیه کند.
  3. دریچه هایی را که در کف استخر  برای برداشت آب قرار می گیرند.، خط تخلیه اصلی استخر مینامیمم

 

برای طراحی دریجه های خط تخلیه اصلی استخر باید به نکات زیزر توجه کنیم:

 

  1. همواره تعداد دریچه باید از یک عدد بیشتر باشد.( در احالت ایده ال سه عدد)
  2. قطر مجاری خط تخلیه اصلی را 4 اینچ در نظر بگیرید.
  3. دریچه باید برای جلوگیری از کشیدن شناگران به سمت خود به صورت انتی ورتکس باشند.

 

 

 

تخلیه آبهای سطحی در فیلتر کردن  استخر :

 

  1. اصولا ذرات آلاینده و بیمار زاد بروی سطح آب قرار میگیرند. ساختار فیزیکیو شمیایی چربی های پوست ،روغن ها ، کرم های ضد آفتاب و سایر آلایندهای چربی به صورتی است که با آب ترکیب نمی شوند.بروی سطح آب باقی می مانند.
  2. از آنجاکه  الودگیهای ناشی از چربی ها و میکرو ارگانیسم ها به دلیل عدم حلالیت در آب بروی سطح آب جمع میشوند و به صورت لایه ای از چربی شکل میگیرند، تخلیه این آب ها و هدایت آن به سیستم فیلتراسیون استخر از مهمترین وظایف طراح استخر می باشد که درصد تخلیه آب از سطح به تناسب و فراخور نوع استخر تعیین می شود.
  3. شکل زیر درصد تجمع آلودگی های موجود در استخر های در لایه های آن نشان می دهد.

 

 

رویکرد و نحوه جم آوری آب های سطحی در استخر

 

  1. همانطور که در شکل ملاحظه می شود بیشترین آلودگی در لایه های ابتدایی استخر موجود می باشد.که به ترتیب که از سطح استخر به لایه ای زیرین حرکت میکنیم این مواد الاینده در صد کمتری را شامل میشود.
  2. اصولا در استخر های خانگی که حجم انها کمتر می باشد باید طوری طراحی شوندکه  20% از آبهای سطحی استخر برای فیلتراسیون و پاکسازی تخلیه شوند.در استخر های عمومی و تفریحی که بار ناشی از شناگران زیاد می باشد. این مقدار باید به حدود 80% افزایش یابد.و مابقی حجم اب که شامل لایه ای زیرین آب می شود.باید از طریق دریچه ای تعبیه شده برای تخلیه آب استفاده شود.
  3. بنابراین انتظاری که از سیستم تخلیه آب اسیتخر دارین این است که به همین نسبت آب را از قسمتهای سطحی و عمیق تخلیه کند.
  4. در حدود 80 درصد الودگی آبهای استخر در قسمت لایه ابندایی آب استخر قرار میگرند که سه روش برای تخلیه ان وجود دارد.
  5. روش گاتری
  6. روش سریزی
  7. روش اسکیمر

 

 

 

روش گاتری در فیلتراسیون استخر

 

  1.  به شیار های دور تا درو استخر میگویند
  2. در این روش که بهرتین نوع تخلیه آبهای آلوده سطحی می باشد.و در حالتی که استخرر کاملا خالی از شناگر است در حدود 60 تا 80% از این آب وارد مجرای موتورخانه شده
  3. اما به محض ورود و فعالیت شناگران توانایی زیادس در اخذ آب و جلوگیری از پرت آن را دارد. در عمق 30 cm پایین تر از گاتر یک انشعاب 2inch  به خروجی آب متصل می کن ند تا مسیر مکش پمپ همواره پر از آب باشد.

 

رویکرد جمع آوری آب استخر توسط روش گاتری

 

  1. شکل فوق نمونه برش خورده ای از یک گاتر میباشد.این مجرا نهایتا به سیتم لوله کشی و پمپ ختم میشود. و آب روانه موتورخانه شده و در سیستم لوله کشی در عمق 40 سانتی متری از سطح آب ایجاد میکنند.این انشعاب به قطر 2 اینچ بوده که صرفا برای تضمین وجود آب در خط مکش پمپ در نظر گرفته میشود.
  2. نسبت آبی که از گاتر تخلیه می شود 4 برابر دبی خروجی از قطر 2 اینچ می باشد.
  3. لازم به ذکر میباشد که بهترین نوع اسنخر ها استفاده از روش گاتری برای تخلیه آب و برگشت آن به موتورخانه میباشد.
  4. بزرگترین مزیت این روش نسبت به سایر روش ها این است که حجم آب بیشتری را میتواند در خود جای دهد و از معایب آن میتوان به دشوار بودن  شرایط معماری و ساخت آن اشاره نمود.
  5. روش تخلیه آب استخر به روش گاتر از محبوب ترین روش های برای تخلیه آب نزد مهندسین مشاور و طراحان استخر می باشد که با توجه به مشکل بودن نوع طراحی از نظر معماری و کند بودن زمان پیشرفت پروژه، تعداد پروزهای اجرای شده بسیار کم می باشد.

 

جمع آوری آب استخر به روش سر ریزی

 

  1. همانطور که در شکل برش خورده زیر مشاهده می شود نمایی از یک استخر می باشد که تخلیه آب های سطحی آن از طریق سریز یا کانال هایی که در محیط پیرامون استخر موجود می باشد انجام می شود.
  2. سریز ها شیارهایی هستند که دور تا دور استخر به وجود می اورند که سطح آب استخر بر آنها مماس می باشد
  3. آب سریز شده از استخر به شیار های دور تا دور استخر واردی شده و سپس به لوله ای رابط منتهی به سیستم فیلراسیون و تجهیزات تصفیه آب استخر وارد میشود.
  4. در این روش کانال های سریز  برای جلوگیری از مشکلاتی مانند تغییر سطح آب استخر به واسطه ورود و خروج شناگران باید  سطح یکنواختی داشته باشد.
  5. روش فوق به لحاظ زمانی از  روش های قدیمیتری به شمار میرود و از نظر دفع آلودگی از روش گاتری بهتر می باشد، اما حدفاصل بین شیار و لبه استخر را ناحیه لیزی تشکیل میدهد که بسیار خطرناک می باشد.

 

 

 

 

 

اسکیمر استخر چیست و چگونه کار می کند؟

 

  1. اصولا کاربرد این نوع تخلیه آب سطحی در استخر های کوچک و خانگی کاربرد دارد که از وسیله ای بنام اسکیمر استفاده می کنند.
  2. اسکیمر سرریزی خود تنطیم میباشد که در صورت افزایش سطح آب نیروی فشار هیدرو استاتیک آب بروی نیروی فنر غلبه میکند و دریچه را پایین می آورد تا آب استخر خالی شود.
  3. اسکیمرها به عنوان ابندایی ترین و ساده ترین روشی است که برای تخلیه آبهای آلوده سطحی در استخرهای معمولا کوچک و خانگی مورد استفاده قرار میگیرد.
  4. از دیگر کاربرد های اسکیمر استفاده به عنوان آشغال گیر و و موگیر در استخرها می باشد که دور تا دور استخر در فواصل مععین تعبیه شده و مانند سرریز های خود تنظیمی عمل میکنند که با تغییر سطح آب استخر فعال می شود

 

 

 

محاسبه و تعداد اسکیمر برای استخر:

 

  1. اصولا اسکیمر ها در بازار تاسیسات در دونوع کوچک و بزرگ عرضه می شوند
  2. اسکیمر ها اصولا باید در فواصل معین دور تا دور کاسه استخر قرار بگیرند به طور سر انگشتی برای هر 25 متر مربع از سطح کاسه استخر یک عدد اسکیمر کوچک
  3. برای هر 50 متر مربع  از سطح از اسکیمر بزرگ استفاده میشود
  4. اصولا برای استخر های خانگی از اسکمیر کوچک بیشتر استفاده میشود که همان اشغال گیر و حضره گیر می نامند.
  5. امروزه اکثر اسکیمر ها از جنس پلیمر و به صورت یکپارچه میباشددر حالیکه در بسیاری از استخر های قدیمی از اسکیمر های بتنی متصل به سازه استخر استفاده می شده است.

 

 

نصب و جانمایی صحیح اسکیمر در کاسه استخر

 

  1. اصولا اکثر اسکیمر های کاریردی در داخل چاله ای که به کاسه استخر راه دارد و  در معرض دید نیاشد نصب میگرند
  2. بدین ترتیب که با روشن شدن پمپ سریز اسکیمر در حالت مایل قرار میگیرد به طوری که اجازه ورود آب و اشغال به داخل اسکیمر وجود داشته باشد
  3. که با خاموش شدن پمپ و قطعه شدن مکش  این سرریز به طور خودکار در وضعیت قائم قرار میگرید  و از بازگشت آشغال ها به داخل سبد جلوگیری میکند.
  4. بهترین زمان نصب اسکیمر در اسخر قبل از بتن ریزی قالب استخر میباشد

 

 

 

 

 

 

 

شکل فوق نحوه نصب و کارکرد یک اسکیمر را در کاسه استخر نشان میدهد.همانطور که در شکل دیده می شود سبدی که داخل اسکیمر قرار گرفته است و آب استخر بر ان سوار میباشد به عناون اشغال گیر عمل کرده و باید در بازه های زمانی مختلف برای تمیز کردن آن اقدام نمود.

 

لوله کشی اسکیمر و ملاحظات اجرایی هنگام نصب اسکیمر :

 

  1. نکته ای که در مورد لوله کشی اسکمیر می توان به آن اشاره کرد این است که: در قسمت زیرین اسکیمر همانطور که در شکل های فوق ملاحظه می شود دو مسیر لوله دیده می شود
  2. یکی برای متصل به خط تخلیه اصلی و دیگر برای  لوله متصل به اسکیمر که هردوی آنها قسمت زیرین اسکیمر با یکیدگیر تلاقی پیدا میکنند.
  3. در این مقطع یک دریچه منحرف کننده نیز قرار میگرید که وظیفه آن تنظیم میزان مکش پمپ بین لوله متصل به اسکیمر و لوله تخلیه اصلی است. این دریچه باید متناسب با شرایط پروژه و وضعیت محیطی استخر  تنظیم شود.
  4. نوع دیگر اسکیمر ها وجود دارند که با دو دریچه مجزا ساخته می شوند.به طوری که یکی ازین دریچه مستقیم به خط تخلیه اصلی یا خط متعادل کننده و  دریچه دیگر مستقیما به پمپ  متصل می شود که تنظیم فشار مکش بین این دو لوله توسط یک صفحه منحرف کننده  انجام میشود که معمولا جنس دریچه ای منحرف کننده اصولا  پلیمری و برنزی می باشد.

مزایای استفاده از اسکیمر:

 

  1. تخلیه آبهای سطحی
  2. جلوگیری از ورود آشغال و برگ به درون خط مکش پمپ
  3. کاهش بار فیلترها و بهبود عملکرد سیستم
  4. هزینه اجرای آن مکتر از روش گاتری و سریز است

 

سیستم گردش آب در استخرهای بزرگ:

 

برای استخر های بزرگ و قهرمانی و استخرهایی که بار حضور  ناشی از حضور تماشاگران بسایر زیاد برای گردش آب الگو هایی و جود دارد به  شرح آن می پردازیم.

  1. در استخر های بزرگ برای تخلیه آب استخر معمولا از کانال های سرریز استفاده می شودو یا استفاده از استخر هم تراز با سطح کاسه استخر و به همراه یک کانال تخلیه پیرامونی جمع اوری آب و مخزن متعادل سازی طراحی مرسوم است.
  2. استفاده از اسکیمر برای چنین استخر هایی نزد مهندسین مشاور به دلیل حجم بالا استخر  سیستم محبوب و مرسومی نیست
  3. لوله های ورودی آب استخر اغلب اصولا در راستای خط مرکزی کف طراحی می شوند.
  4. سریز کانالهای تخلیه آبهای سطحی استخر باید در حدود 60% از آب در گردش را تامین کند و 40 % باقیمانده  را از خطوط کف استخر تامین کنند.
  5. برای جلوگیری از مکشهای بسیار شدید و خطرناک توسط یک تخلیه بزرگ ، از دو خط تخلیه کوچکتر استفاده شود.
  6. مهترین وظایف یک طراح استخر باید این باشد که آب استخر دائما تخلیه و با آب تصفیه شده جایگزین شود.

 

 

سیستم گرد ش آب در استخر های کوچک:

 

  1. در استخر های کوچک به دلیل اینکه بخش عمده آلاینده ای استخر در لایه ای سطح آب قرار می گیرد.به همین دلیل تخلیه آب های سطحی آن از اهمیت ویژه ای برخودار است
  2. مدار گردش آب استخر های کوچک معمولا طوری طراحی میشود که آب فیلتر شده وروردی به استخر از طریق توزیع کنندهای به استخر میریزد.
  3. تخلیه آب استخرهای کوچک و خانگی توسط اسکیمر و خط تخلیه اصلی در کف قسمت عمیق تعبیه میشود.

 

مثال :

استخری را به طول 10 متر و عرض  4 متر درنظر بگیرید مطلوب است مدل سازی سیستم

 

تخلیه آب استخر.

 

  1. استتخر فوق با ابعاد داده شده به از جمله استخر های خانگی کوچک می باشد که می توان از دو عدد اسکیمر در دو طرف طول استخر در قسمت کم عمق(به دلیل اینکه در استخر های کوچک در بخش کم عمق حجم آلایندهای آب بسیار بالا می باشد) استفاده کرد
  2. و یک عدد اسکیمر در میانه عرض استخر در سمت عمیق در نظر گرفت. و همچنین یک خط تخلیه اصلی برای در کف استخر در قسمت عمیق تعبیه می شود.
  3. پس بنابراین برای استخر مورد مئله و ابعاد های کوچک خانگی سه  خروجی سطحی (اسکیمر) و یک خروجی کفی (خط تخلیه اصلی) برای تخلیه آب استخر به سمت مدار تصفیه مورد استفاده قرار میگیرد.

 

اکنون برای مثال فوق میخواهیم خط ورودی آب طراحی کنیم:

 

پر کن آب استخر

 

  1. برای ورودی آب استخر از دو لوله وررودی برای آب در راستای طول استخر در سمت کم عمق بهره گرفت.
  2. باید توجه کرد که جانمایی ورودی و خروجی استخر باید طوری انجام شود که از اتصال کوتاه در استخر جلوگیری شود
  3. چراکه لوله های ورودی  آب بیش از حد به خط تخلیه یا مسیر های  خروجی نزدیک باشد آب پس از ورود از سیستم فیلتراسیون به خط تخلیه هدایت میشود.

طراحی سیستم گردش آب استخر:

 

در قسمت های قبلی بیشتر سعی شد که در مورد مسیر های ورودی و خروجی و جانمایی انها در کاسه استخر با توجه به ابعاد استخر و موقعیت آن مطلابی عنوان شد ولی در این قسمت به مراحل طراحی و محاسبه سیستم گردش آب استخر اشاره می کنیم.

به طور کلی طراحی سیستم گردش آب استخر شامل :

 

  1. نرخ تعویض آب استخر
  2. بار ناشی از حضور تماشاگران در استخر
  3. مقدار آب جبرانی مورد نیاز
  4. تعداد و موقعیت مجاری ورودی و خروجی ب استخر
  5. طراحی هیدرولیکی استخر شامل اندازه پمپ و…..

 

محاسبه حجم آب استخر:

  1. اصولا استارت محاسبات طراحی استخر و دیگر تجهیزات استخر ، با محاسبه حجم آب استخر انجام میشود.
  2. محاسبه حجم آب استخر  مبتنی بر شکل هندسی کاسه استخر می باشد.

 

استخر مربع یا مستطیل شکل:

 

V˪=W * L * D * 7.5

 

V˪ : حجم آب استخر برحسب Gal

W : عرض استخر(ft)

L  : طول استخر(ft)

D  : عمق استخر(ft)

ضریب 7.5 : تبدیل ft³  به Gal

محاسبه عمق متوسط :

 

  1. ازآنجاکه عمق استخر ها عدد ثابتی نمی باشد از ناحیه کم عمق به سمت ناحیه عمیق پیش میرویم در روابط فوق برای محاسبه عمق استخر ترتیب زیر عمل میکنیم.
  2. اگر بزرگترین عمق D2  و کوچکترین عمق D1 باشد داریم:
  3. D=(D1+D2)/2

 

بنابراین برای استخرها که اصولا دارای 2 عمق می باشند باید عمق معادل را برای محاسبه حجم آب استخر بدست آورده و روند حل مسئله آغاز می شود.

 

استخر های مدور  :

 

برای استخر های مدور حجم آب استخر در سیستم های  واحد انگلیسی با استفاده از رابطه زیر به دست می آید.

 

  1. V˪=πr² * D * 7.5
  2. V˪ : حجم آب استخر برحسب Gal
  3. π : عدد صحیح 3.14
  4. r : شعاع استخر(ft)
  5. D  : عمق استخر(ft)
  6. ضریب 7.5 : تبدیل ft³  به Gal
  7. در سیستم های متریک نیز ازین رابطه استفاده می شود که فقط به جای ظرین ثابت 7.5 از ضریب ثابت 1000 برای تبدیل m³ به litre  استفاده می شود.

 

مخزن متعادل سازی،  محاسبه جحم و ضرورت استفاده از آن:

 

  1. یک استخر قهرمانی را درنظر بگیرید ،هنوز هیچ شناگری وارد آن نشده است در این حالت 60 تا 80% آب برگشتی از گاتر و ئیا سریز های تعبیه شده در محیط پیرامون استخر به موتورخانه برگشت داده می شود.
  2. حال با شروع سانس ، گروهی از شناگران وارد آب شده و به طور ناگهانی سطح آب استخر بالا آمده  و حجم زیادی از آب بدون آنکه وارد سریز و گاتر ها شود
  3.   از محیط های پیرامونی  استخر  و مجرای فاصلاب و گندآب روها از مدار استخر خارج می شود.و مجددا پس از پایان سانس شاهد هستیم آب استخر پایین آمده و مجبور هستیم که آب زیادی به کاسه استخر تزریق شود
  4. اضافه شدن آب جبرانی به استخر یعنی ایجاد فرایند گرمایش و تصفیه مجدد، آب استخر به دلیل اینکه برای گرمایش و تصفیه آن هزینه شده است سیال گرانبهایی است ، ازین رو برای جلوگیری از به هدر رفتن آن مهندسان مشاور مخزن متعادل سازی برای استخر را یک ضرورت در طراحی استخر و سیستم سیرکوله و تصفیه آن پیشنهاد کرده اند.
  5. در صورت استفاده از مخزن متعادل سازی وقتی در شروع سانس حجم آب استخر بالا می آید وراد مخزن شده  و در زمان پایان سانس که شناگران از استخر خارج می شوند حجم آب پایین می آید
  6. پمپ شناور مخزن متعادل سازی همان آب را مجددا به کاسه استخر بر میگرداند. آب جبرانی  استخر معمولا بدون سختی گیری و پیش گرمایش وارد این مخز می شود.

 

محاسبه حجم مخزن متعادل سازی :

 

  1. حجم مخزن متعادل سازی برابر است با تعداد کاربران مجاز در یک سانس استخر، به عبارتی برای بدست آوردن حجم مخزن متعادل سازی باید در ابتدا تعدا شناگران مجاز راد در کاسه استخر با توجه به مساحت کاسه استخر بدست آوریم

 

مثال: مطلوب است حجم مخزن متعادل سازی برای  یک استخر عمومی و غیر لوکس با ابعاد  25*12.5

حل: با فرض اینکه با توجه به نکات گفته شده در فصل اول برای استخر های غیر لوکس و عمومی در هر 1.5 m² یک شناگر وجود دارد پس با توجه به مساحت کاسه استخر خواهیم داشت خواهیم داشت:

312.5 = (12.5 * 25)

312.5 / 1.5 = 208

پس در یک استخر با ابعاد فوق حداکثر میتواند 208 شناگر در یک سانس در خود ببیند.

 

مرحله دوم:

به طور سرانگشتی با ورود هر نفر به داخل استخر در حدود 57   لیتر آب جابه جا میشود که این رقم برای افراد بالغ و کودکان مقدار متوسطی به شمار میرود.

اما معمولا زمانی که شناگران کاملا در زیر آب هستند بسیار ناچیز است  ازینرو برای شناگری که در قسمت عمیق قرادارد 90% و برای شناگری که در قسمت کم عمق استخر قردارد 75 %    از  57 لیتر آب را درنظر میگیریم

(208*0.75 * 0.75 * 57)+(208*0.75 * 0.9 * 57)=14672 = 15 m³

حجم مخزن متعادل سازی برابر 15 مترمکعب خواهد بود.

 

فیلتراسیون آب استخر:

 

فیلتراسیون یا فیلتر کردن آب استخر فرایندی است فیزیکی که در طی آن ،ذرات آلاینده، ذرات معلق ، و نا خالص های موجود در آب از آن گرفته می شود.، فیلتر در استخر همان نقشی را دارد که کلیه در بدن انسان دارد.فیلتر همانطور که از نامش پیداست وسیله است برای جداکردن نا خالصس های موجود در آب است ، خواص فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیکی و همچنین غلظت های موجود در استخر همواره باید کنترل گردد ، و در محدوده دیکته شده توسط استانداردهای معتبر باشد.

 

آن دسته از خواص فیزیکی که باید در استخر کنترل شود عبارت است از:

  1. ذرات جامد معلق ، کدورت ، دما و رنگ آب

آن دسته از خواص شیمیای که باید در استخر کنترل شود :

  1. PH آب ، قلیایی بودن ، سختی آب کل جامدات محلول در آب

آن دسته از خواص بیولوژیکی مصر آب که شامل میکرو اورگانیسم های بیماری زا هستند:

  1. باکتریها ، ویروس ها ، کرم های انگلی

 

 

فرایند تفکیک آلایندهای با استفاده از فیلتر شنی:

 

  1. اصلی ترین هدف به کار گیری فیلتر ها در استخر ،تفکیک کردن ذرات خارجی موجود در آب است که در صورذت عدم تفکیک مقدار ماده ضد عفونی مورد نیاز افزایش خواهد یافت.
  2. با ملاحظه جدو.ل فوق به این نتیجه می رسیم که قطر اندازه میکرو اورگانیسم ها کمتر از مقادیر در جدول فوق می باشد، واین بدان معنی می باشد که فیلتر ها در در جدا کردن آلودگی از آب استخر کمترین نقش را دارند ولی نقش اصلی فقیلتر ها جدا کردن ذرات معلق در آب و شفاف نمودن آب استخر و جکوزی می باشد.
  3. با استفاده از فیلتر ها حتی میتوان بخشی از باکتری های موجود در آب را نیز  از آن جدا کرد. ولی تاکید میوشود که فراین فیلتراسیون  اب فرایند صد عفونی کردن آب در واقع فرایندی است که طی آن باکتری و سایر میکرو اورگانیسم های بیماریزا  با اسفاده از مواد شمیایی صد عفونی کننده از بین برده می شود.
  4. مزیت دیگر فیلتر شنی  کاهش مقدار مواد  شمیایی و ضد عفونی کننده  مورد نیاز  برای پاکسازی آب استخر  است.
  5. ذرات معلق و ذرات جامد موجود در آب در فاصله کوچک بین دانه ای ریز شن به دام افتاده و با عث زلا لو شفاف شدن آب می شوند.
  6. چربی ها ، مواد زلاتینی و لزج تمیل بسیار زیادی به چسبیدن به دانه ای شن را دارند ، لذا رد فیلتر های شنی برای افزایش هرچه بیشتر بازده فیلتر به آن مواد لخته کننده و منعقد کننده  افزوده می شود.
  7. به طور کلی از بین بردن  باکتری با استفاده از فیلتر ها روند متداولی به شمار نمی رود و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست ولی اصلی ترین هدف از به کار گیری فیلترها تفکیک کردن  ذرات خارجی موجود در آب است  که در صورت  عدم تفکیک ، مقدار ماده ضد عفونی کننده مورد نیاز  افزایش خواهد یافت.

 

 

به طور کلی در استخر ها از سه روش فیلتراسیون استفاده میشود:

  1. فیلتر شنی
  2. فیلتر دیاتومه
  3. فیلتر کارتیجی

این که هریک از فیلتر های فوق از عبور چه قطری از سیال ممانعت به عنل می آورد نکته ای بسیار حائز اهمیت است که این مهم در جدول زیر مرود بررس قرار گرفته است.

 

نوع فیلتر شنی حداقل قطری از ذرات که نمیتوانند از فیلتر عبور کنند(میکرون)
فیلتر شنی 30 تا 60
فیلتر دیاتومه 10 تا 20
فیلتر کارتریجی 2 تا 7

فیلتر های شنی  دیاتومه:

 

  1. این نوع فیلتر ها تشکیل شده است از یک مخزن فلزی یا پلاستیکی ترجیحا فایبرگلاس و مجموعه ای از شبکه های پارچه ای پتویی شکل که داخل مخزن قرار گرفته است.
  2. شبکه های پارچه ای قرار گرفته در داخل فیلتر را خانه های فیلتر می نامند ولی عمل پاکسازی توسط خانه فیلتر انجام نمیشود بلکه توسط خاک دیاتومه ای که در  میان خانه ها قرار گرفته اند انجام میشود.
  3. با استفاده از فیلتر های دیاتومی میتوان  ذرات میکروسکوپیک موجود در آب را نیز از آن تفکیک کرد.
  4. استفاده ازین مدل فیلتر های شنی در استخر های لوکس بسیار کاربرد دارد
  5. در صورت از استفاده از فیلتر های دیاتومه کیفیت آب از نظر شفافیت و زلال بودن بسیار محسوس است

فیلتر تصفیه کارتریجی:

 

  1. این نوع فیلتر ها تشکیل شده است از یک مخزن فایبرگلاس پلاستیکی که درون فیلتر ها و کارتجی های برای شفاف سازی آب و گرفتن ذرات معلق در آن قرار گرفته است
  2. کارتریج های درون این مدل فیلتر ها تصفیه شبیه پتو های پشمی به صورت رولی است که عمود سر تا سر فیلتر را در بر میگیرد.
  3. کاربرد این نوع فیلترها برای استخر های درمانی است و حداقل ذرات عبوری از منافذ این نوع فیلتر 2 تا 7 میکرون می باشد.
  4. استفاده این مدل فیلتر های تصفیه استخر برای ویلا های شخصی لوکس نیز استفاده میشود.

 

ملاحظات انتخاب فیلتر های تصفیه  شنی:

 

  1. هرچه سرعت آب در فیلتر شنی  بیشتر باشد ، کارایی آن فیلرت کاهش پیدا خواهد کرد، برای شدت جریان عبوری از فیلتر حد بالایی نیز وجود دارد که باید از کاتلوگ ساززنده انتخاب شود
  2. به طور کلی فیلتر شنی در مقایسه با فیلرتهای دیاتو.مه و فشنگیی کارایی بالاتری دارد.
  3. توصیه میشودو به جای استفاده از یک فیلتر شنی بزرگ از دو یا چند فیلتر شنی استفاده گردد.
  4. بسته به نوع کاربری استخر انتخاب فیلرت بر اساس نرخ تعویض آب مورد نیاز صورت میگرید.

 

 

مساله :

مطلوب است انتخاب فیلتر شنی یک استخر با کاربری عمومی با حجم 40000  گالن:

 

حل:

با توجه به اینکه نرخ تعویض آب در استخر های عمومی هر شش ساعت یکبار می باشد.، از تقسیم حجم استخر به نرخ تعویض آب  استخر شدت جریان آب در مقطع فیلتر به دسا می آید

 

40000 gallon / 6 h = 40000 gallon / 3600 min = 111.2 gpm  = 420 litre / min

با توجه به اینکه  حداکثر  شدت جریان آب در مقطع های فیلتر شنی معادل 15 gpm / ft ² می باشد بنابراین: خواهیم داشت:

111.2 gpm / 15 gpm / ft ² = 7.4  ft ²

پس بنابراین  7.4  ft ²سطح فیلتراسیون مورد نیاز است

 

 

 

 

 

بازگشت به لیست