دیگ های چدنی آبگرم موتورخانه
دیگ های چدنی بیشتر برای سیستم آبگرم کاربرد دارند ، استفاده آن برای تولید بخار میسر نمیباشند ، دلیل این فشار کار پایین دیگ های چدنی آبگرم می باشند. طیف گسترده کاریرد این مدل دیگ های آبگرم موتوروخانه بیشتر برای گرمایش پروژهای مسکونی . تجاری در ظرفیت های پایین مورد استفاده قرار میگیرد .
دیگ های چدنی آبگرم تا ظرفیت یک میلیون کیلوکاری در ساعت قابل تولید می باشند .ولی حداکثر ظرفیت مورد استفاده برای دیگ های آبگرم چدنی تا 500 هزار کیلوکالری توصیه میشود.
فشار کاری تمام دیگ های چدنی در بازار حداقل 4 بار می باشد ولی نسل جدید دیگ های چدنی برای نیز با فشار 6 بار در حال تولید شدن می باشند ، ولی در اکثر دیگ ههای آبگرم چدنی برای یک ساختمان نهایت 35 متر قابل استفاده می باشند تقریبا 10 طبقه کاملا مناسب می باشند
از خصوصیات مهم دیگ های ابگرم چدنی ، پره ای بودن این دیگ ها می باشد ، هر پره دارای یک ظرفیت حرارتی خاص می باشند ،که با کنار هم قرار دادند این پرها ظرفیت حرارتی دیگ آبگرم کامل می شوند. در واقع دیگ های چدنی به صورت دیس پچ می باشند که با قطعات تحویل مونتاز و اماده راه اندازی می شوند.
چدن به کار رفته در دیگ های آبگرم از نوع خاکستری با خاصیت آتشخوار بودن بسیار بالا می باشد ، که همین موضوع باعث محبوبیت دیگ های آبگرم در بین مصرف کنندگان شده است ، از مهمترین خصوصیت دیگ های چدنی این است که با راه اندزای و افتاده شعله مشعل درون آنها دیگ مقاوم تر شده و به هیچ عنوان شعله مشعل در صورت تنظیم بودن باعث سوراخ شدن دیگ چدنی نمی شود. دیگ های چدنی در صورت نصب صحیح و مشعل متناسب در حدود 25 سال عمر مفید دارند.
مکانیزم گرمایش آب در دیگ های چدنی
- شکل هندسی تمام پره های دیگ چدنی دارای یک حفره تقریبا بزرگگ می باشد، از کنار هم قردادن پره های چدنی و به تبع آن حفره های موجود در پره ، محفظه احتراق دیگ چدنی تشکیل میشود .
- محفظه احتراق محل عبور شعله مشعل و حرکت آن در امتداد دیگ می باشد.که حجم و طراحی این محفظه احتراق بسیار مهم در کارکرد و راندمان دیگ های چدنی می باشد.
- گاز های حاصل از احتراق ، از منفذ های تعبیه شده در پره های دیگ عبور کرده و با چرخش درون دیگ حرارت خود راه به آب درون دیگ می دهد و باعث گرم شدن آب میگردد.
- تعداد گردش گاز های حاصل از احتراق ، معروف به تعداد پاس های دیگ می باشد ،که هرچه این پاس های دیگ بیشتر باشد بدین معنی است که حرارت گاز ها با حوصله و تا اخرین ذره به آب منتقل می شود.
- آب ورودی به دیگ های چدنی در تمامی مدل از سمت زیر دیگ وارد می شود و با گرم شدن از بالای دیگ خارج می شود.در واقع آب برای گرم شدن در دیگ چدنی وارد یک چرخه شده و به صورت مدار بسته عمل میکند.
- حداکثر دمایی که یک دیگ چدنی می تواند آ ب را به آن برساند 90 درجه است و در صورت اینکه آب 90 درجه از دیگ بیرون رود باید در حدود 75 درجه به دیگ آبگرم برگرداند ،
- در واقع میتوان گفت اختلاف دمای آب گرم و یا همان دلتا تی سیستم گرمایش ابگرم با دیگ های چدنی نباید از 15 درجه تجاوز کند .
- درصوتیکه که این اختلاف دما بیشتر شود دیگ چدنی دچار تنش حرارتی می شود که ترکیدن و سوراخ شدن پره یکی از آنهاست
مونتاژ کردن دیگ های چدنی آبگرم موتورخانه
- اتصال پره های دیگ های چدنی آبگرم از بالا پایین به اتصالی بنام بوشن صورت مگیرد.
- بوشن های دیگ نوعی مخورطی ناقص با لبه های کونیک شده است که برای آبندی بهتر از بوشن کونیک شده استفاده میشود.
- بوشن های بالا و پایین دیگ های چدنی طوری کنار هم لبه به لبه قرار می گیرد که تشکیل نوعی مسیر برای عبور جریان آب میدهد
- معمولا سخترین کار نصاب های دیگ های چدنی ابگرم ، جا زدن بوشن می باشد که در صورت عدم جا نزدن درست باعث نشتی آب از بین پرهای دیگ چدنی می شود.
- برای مونتاز یا جم کردن دیگ های آبگرم چدنی ، از وسیله ای بنام دیگ جک کن استفاده میوشد که هر کارخانه تولید کننده معمولا به نصابان خود می دهد.
- هر دیگ چدنی از یک پره عقب ، یک پره جلو و تعدادی پره وسط تشکیل می شود ،معمولا 2- N تعداد پره های وسط های دیگ می باشد.
- یعنی یک دیگ چدنی 8 پره ، باید 6 عدد پره وسط و 2 عدد پره جلو و عقب داشته باشد.
- ظریب انبساط دیگ های چدنی خیلی بالا نیست ولی توصیه میشود روی یک فنداسیون فلزی جم گردد.
مشکلات احتمالی درصورت عدم مونتاژ دیگ های چدنی ابگرم
- اولین نشانه ای که دیگ های چدنی در صورت عدم جمع کردن و مونتاژ صحیح ، سر وصدای بالا مشعل هنگام کار کردن بویلر می باشد.
- فشار محفطه احتراق نسبت به محیط منفی است ، یعنی وقتی مشعل خاموش می شود ، هوای سرد موتورخانه به از منافذی که در دیگ های چدنی وجود دارد ، به داخل محفظه احتراق نفوذ پیدا کرده و باعث سرد شدن سریع دیگ و کاهش راندمان دستگاه می شود.
- این نفوذ هوای سرد به داخل محفظه احرتاق دیگ های چدنی در اثر عدم آبندی مناسب باعث افزایش مصرف سوخت و ایجاد تنش حرارتی شده که ماحصلی جز ، سوراخ شدن و ترکیدگی بویلر های چدنی را ندارد.
- در هناگمی که مشعل در حال کردن است ، به دلیل وجود منفذ بین پره های دیگ ، باعث تغییر فشار در محفظه احتراق شده و روی پارامترهایی مانند مصرف سوخت ، نوع حرکت شعله ، رنگ شعله و … تاثیر منفی میگزارد
مزایای دیگ های چدنی آبگرم
- اولین مزیت این مدل بویلر های موتورخانه ، پره ای بودن آن سات که در صورت سوراخ شدن و یا کم زیاد کردن دست کاربر را برای مشتری باز گذاشته است.
- در برابر خوردگی ، زنگ زدگی و تنش های حرارتی که به دیگ واردی میشود بسیار مقاوم هستند
- قیمت این مدل بویلر های چدنی در مقایسه با ظرفیت مشابه فولادی بسیار پایین تر می باشد.
- در ظرفیت زیر 500 هزار کیلوکالری کاملا مقرون به صرفه و اقتصادی هستند.
- عمر بالایی دارند و به دلیل پره بودن آن حمل و نصب آنها آسان تر است.
معایب دیگ های چدنی آبگرم
- از معایب دیگ چدنی مستقیما به پره های دیگ چدنی باز میگردد ، اینکه پره های دیگ چدنی بر اثر فشار زیاد ، تشکیل رسوب و تنش حرارتی ترک بر می دارد از معایب دیگ های چدنی است.
- بحث آبند و دود بند کردن بویلر های چدنی ،بسیار مهم است و باید توسط افراد متخصص صورت بگیرد ، در حالیکه در بخش دیگ های فولادی بحث آبند و دود بندی مهم نیست
- از دیگر معایب دیگ های چدنی ، اینکه این مدل بویلر های چدنی به افزایش طول خود بسیار حساس می باشند ، زیرا هرچقدر طول آنها زیاد شود ، پره های اخر بیشتر دچار سوختگی می شوند.
- مقاومت پره های دیگ های چدنی در برابر برخورد مستقیم شعله بسیار پایین است و اگر آب درون بویل نباشد در عرض کمتر از 5 دقیقه می سوزد.
- نسبت به کندانس شدن بسیار ضعیف هستند (پدیده کنداس یعنی کاهش دمای دود در انتهای دیگ و ایجاد ترکیبات اسیدی و سوراخ شدن پره)
- برای مناطق سرد اختلاف دما رفت و برگشت آب در آن زیاد است مناسب نمی باشد.(اقلیم های خیلی سرد)